Dotata in exterior cu panouri solare, cladita din materiale locale, casa pin prezinta strategii eficiente de inmagazinare si consum de energie si caldura, constituind un refugiu in padure impresionant.
Inspirat din copacul puternic, arhitectul danez Konrad Wójcik a creat o viziune imbunatatita a unei case cu amprenta minimalista. Construirea unei case a presupus multa vreme defrisare si s-a soldat cu pierderea multor copaci. Casa Pin prin contrast, este o casa inalta, o casa pentru doua persoane care se sprijina pe un singur pilon ceea ce ii permite sa se potriveasca perfect intr-o padure fara a avea un impact major.
Casa a fost construita de catre Konrad Wójcik pentru Competitia Internationala de Sisteme Naturale de Proiectare Arhitecturala 3D si si-a dorit crearea unei case cu nici un impact negativ asupra mediului. El a venit cu ideea crearii unei structuri amplasate pe un singur pilon de sustinere cu un profil asemanator in mare masura coniferului pin. Casa reprezinta totodata o forma de protest impotriva defrisarii, a modului cum un profil suplu si cu amprenta redusa asupra mediului se poate potrivi cu usurinta intr-o padure, cu evitarea risipei inutile de masa lemnoasa.
In total, casa ofera un spatiu de locuit de 61 m² distribuit pe patru etaje. Proiectat pentru doua persoane, se poate patrunde prin scari care duc de la nivelul solului intr-un antreu si zona de depozitare. Mai sus se afla zona de relaxare, bucatria si baia, dupa care un etaj mai sus spatiul de lucru si in sfarsit dormitorul in etajul superior. Proiectarea inteligenta, spatiul de depozitare in alternanta cu scarile si spatiul, toate sunt strategii pentru a crea functionalitate, pentru a valorifica fiecare colt intr-un spatiu mic.
In privinta sustenabilitatii, casa a fost construita din zinc, produse din lemn tratate industrial si celuloza pentru izolatie. Pentru reducerea consumului de energie au fost folosite conjugat mai multe metode: energia electrica foloseste LED, o pompa pentru crearea de caldura situata la nivelul solului, o podea care degaja caldura, lumina si aerisire naturala. Panourile solare fotovoltaice montate in exterior porduc elctricitate pentru casa, in timp de apa de ploaie asigura apa necesara pentru diverse activitati, un sistem natural integrat impiedicand risipa de apa. Desi Casa Pin este doar o idee, se considera ca are mare potential pentru construirea unor spatii de locuit pentru viitor.